Telefon za psihološku pomoć 01/48 28 888 | radnim danom 10-22h
Internet savjetovalište: psiho.pomoc@tesa.hr

Neka vam se ispune najljepše želje!

Nova godina je doba razmišljanja o željama koje bi rado ostvarili. Od toga da počnemo više učiti, baviti se sportom ili promijeniti neku (nezdravu) naviku. Svi bismo željeli pozitivne promjene u svom životu, a pitanje je kako ih ostvariti. Mi vam želimo da vam se ispune najljepše želje, a evo i par savjeta kako bolje uskladiti svoje želje i mogućnosti i kako željeno ostvariti.
Da nema pojedinaca koji su se usudili sanjati i željeti „nemoguće“ nikad ne bismo letjeli na Mjesec, otkrivali strukturu DNA, ili gradili megagrađevine…
Sposobnost zamišljanja sjajnih ideja, željene budućnosti, vizualizacija, maštanja i slikanja u umu toga što bi nas učinilo sretnima je bitna i omogućava nam napredovanje. Želje su motori, motivatori ponašanja – koji pokreću da ih (pokušamo) ostvariti!

No, sama želja nije dovoljna. Da bi se ostvarila – moramo je „posijati“ u stvarnosti kroz niz naših konkretnih akcija i pothvata.

Ponekad se naše želje neće moći ostvariti. Ne možemo funkcionirati samo po principu užitka, uz stalno zadovoljavanje svojih želja. Važno je uskladiti se i s realnim mogućnostima i eventualnim ogrnaičenjima kao što su npr da nemamo dovoljno novca za kupiti najnoviji model Smartphone-a, ili vremena za baviti se s 5 hobija istovremeno. Nekad su ograničenja u tome što jednostavno nemamo potrebne sposobnosti ili dara za nešto, pa koliko god željeli biti odličan nogometaš, to možda ipak nećemo moći postići. Da, neke su naše želje vrlo teško ili gotovo nemoguće za ostvariti. To nas sve često razljuti, ili obeshrabri…ali su dio naših konkretnih okolnosti. Tada ne treba odustati i predati se! Jer – i dalje imamo otvorene brojne druge mogućnosti i priliku da budemo sretni zadovoljavajući druge – ostvarivije i dohvatljivije želje i snove!

Problem je:

– velika razlika želja i ostvarenog ili stvarno mogućeg… (“prenapuhane želje” koje nisu povezane s realnosti). Treba odustati od irealnih očekivanja od sebe – i okrenuti se prema onome što možemo dosegnuti. Tako iako nećemo biti svjetski poznata operna diva – možemo biti sretan i uspješan član školskog zbora.
– kad su naše želje u međusobnim sukobima ili u suprotnosti sa željama drugih i to dovodi do sukoba
– kad stalno žalimo za onim što nemamo – i ne cijenimo ono što imamo (dok to ne izgubimo!)
– kad se „fiksiramo“ za jednu želju i nismo spremni na alternative…
– kad stalno novim željama zatrpavamo naše nezadovoljstvo (želimo novi super-mobitel ili krpicu, a kad to postignemo postane nam dosadno i bezvezno; i opet jednako nezadovoljni se orijentiramo na novu stvar)
– kad se ne usudimo sanjati jer se tad osjećamo krivo, ili jer se bojimo uopće pokušati!
– kad ostvarujemo tuđe želje i zaboravimo uopće osluškivati vlastite

Zapamti! Uvijek je važno pokušati. Ljudi više žale ako nisu niti pokušali nešto, nego ako pokušaju pa ne uspiju! (npr. upisati željeni fakultet…, prohodati sa simpatijom i sl…).

Evo par savjeta!

o prepoznaj svoje želje – ali i snage i mogućnosti – iz tog formuliraj ciljeve (zapiši ih!)
o vidi koje su tvojeprave potrebe iza želja i kako ih još možeš ostvariti
o tada želje „posiji“ u realnost kroz konkretne ciljeve i planirane aktivnosti i korake za njihovo ostvarivanje
o uz predanost, strpljivost, hrabrost, poduzetnički duh  ćeš se sigurnio približiti ostvarenju velikog dijela svojih želja!
o otvori oči i budi spreman prepoznati pravu priliku

o umjesto sanjarenja, čekanja idealnih uvjeta i stalnih sumnji – DJELUJ! (Ne čekaj sjajnu inspiraciju da napišeš nešto sjajno – sjedi i radi to već danas(uključi se u željene aktivnosti…);, to je već korak prema vlastitim snovima – a to potiče i razvoj (najbolje učimo i napredujemo na konkretnim zadacima)

Neće odmah biti savršeno izvedeno, ili sve ostvareno – ali ste svaki put korak bliže željenome!
Kad radimo ono što volimo i želimo, i kad smo u tome dobri – prekrasno stanje ushićenja, struje – i tada možemo postizati sjajne rezultate, biti kreativni…

Sretno!
Jadranka Orehovec, prof.psihologije
Projekt „Psiho portal za mlade – podrška u izazovima mladenaštva““
Pod pokroviteljstvom Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport

Skip to content