Telefon za psihološku pomoć 01/48 28 888 | radnim danom 10-22h
Internet savjetovalište: psiho.pomoc@tesa.hr

Jučer-danas-sutra u odgoju vašeg tinejdžera

Koliko često ste se “uhvatili” da, gledajući svog tinejdžera, mislite na to kako je do prije godinu-dvije život s njime bio znatno ljepši i lakši? Ili ste, kada Vas tinejdžer naljuti svojim novim “ispadom”, pomislili kako ste Vi bili puno pristojniji i kako nikada ne biste pokazali takvo nepoštivanje prema svojim roditeljima? Ako nam je prošlost bila relativno “jasna” i ugodna, nije neobično da se nekada poželimo vratiti u njezino sigurno okrilje. Nekada pak na prošlost gledamo kao na izvor “mračnih slutnji”, pa u njoj “prepoznajemo” rane znakove problematičnih ponašanja svoga tinejdžera, poput toga da je i u djetinjstvu znao drsko odgovarati, otići negdje bez naše dozvole, biti nemaran i slično. Povremena sjećanja na takve probleme, sama po sebi nisu zabrinjavajuća – jer često poželimo da smo u prošlosti “bolje učili lekcije”, kako ne bismo sada morali učiti na teži način.

No, ukoliko Vas razmišljanje o prošlosti udaljava od sadašnjosti, vrijedi se zapitati vodi li Vas to doista nekim korisnim putem. Žaljenje za prošlošću ili žaljenje zbog prošlosti može potrošiti puno energije koju biste mogli upotrijebiti za korisnije stvari, poput usmjeravanja na sadašnji odnos s Vašim tinejdžerom. Važno je imati na umu da u toj „plovidbi vremenom“, većina tinejdžera kao najvažnije vrijeme doživljava sadašnjost – jer se sada osjećaju snažno, sada im je zabavno, sada „žive život“. Oni često život doživljavaju hedonistički, ne zamarajući se previše onime što je bilo i što će biti. Mnogima od njih smeta roditeljsko sentimentalno prisjećanje prošlosti, a pogotovo kritike na račun toga kako su se „pokvarili“. S druge strane, roditeljske izjave poput „Što će biti s tobom?“, „Ako se ne promijeniš, propast ćeš u životu!“, često izazivaju ljutnju ili pak povlačenje. Jedini način da dobro plovimo sa svojim tinejdžerom jest da se sretnemo s njime negdje na njegovom putu plovidbe. Kako bismo to učinili, ne smijemo previše kasniti, niti previše brzati – važno je pokazati mu da i mi volimo i cijenimo sadašnji trenutak, te da vidimo i uvažavamo njega onakvog kakav je sada. Da bismo sigurno putovali, prvo trebamo znati gdje smo sada, pa onda s tog mjesta krenuti u smjeru koji procijenimo najboljim.

Jedna poznata izreka glasi “Postoje dva dana u kojima ne možeš učiniti ništa – jedan se zove jučer, a drugi sutra.”. Važno je voditi računa o tome u kakvu osobu Vaš tinejdžer odrasta, no najbolji način da sigurno doplovi do cilja jest da mu sada pomognete da izgradi dobra sredstva za putovanje. Među tim sredstvima su razvijanje vlastite kompetencije te odgovornosti prema sebi i drugima. Vrlo bitan je osjećaj da ima Vašu podršku, kao i osjećaj da ga prihvaćate, čak i onda kada ga ne razumijete, te da ste spremni potruditi se da biste ga bolje razumjeli. A vrijeme u kojem mu možete sve to pokazati je upravo danas. Sretan put!

dr. sc. Jelena Maričić

psihologinja i psihoterapeutkinja

Psihološki centar TESA

(projekt Za odgovorno odrastanje mladih)

Skip to content