Telefon za psihološku pomoć 01/48 28 888 | radnim danom 10-22h
Internet savjetovalište: psiho.pomoc@tesa.hr

Roditeljstvo

Zloupotreba droga kod tinejdžera

Droga i ostala sredstva ovisnosti postala su sveprisutna u našem društvu, a sa sobom ne donose ništa dobro. Prisjetite se efekata droga, na vrijeme spriječite njihovo korištenje u obitelji, ali i prepoznajte uzima li ih Vaše dijete.

Jučer-danas-sutra u odgoju vašeg tinejdžera

Jedna poznata izreka glasi "Postoje dva dana u kojima ne možeš učiniti ništa - jedan se zove jučer, a drugi sutra.". Važno je voditi računa o tome u kakvu osobu Vaš tinejdžer odrasta, no najbolji način da sigurno doplovi do cilja jest da mu sada pomognete da izgradi dobra sredstva za putovanje.

Vještine komunikacije s adolescentima

Svi znamo da je lako „zapeti“ u komunikaciji i da iako govorimo istim jezikom često imamo osjećaj da se ne razumijemo. Takva nerazumijevanja te sukobi koji iz njih izviru česte su pojave pri odgoju adolescenata.

Kako pomoći svome tinejdžeru da ne trpi nasilje u vezi?

Tinejdžeri koji doživljavaju nasilje u vezi često imaju sklonost „skrivati“ partnera od roditelja, no ukoliko ih vidite zajedno, najčešće se može primijetiti da je Vaše dijete previše sklono prilagođavati se partnerovim željama te da se ponaša vrlo oprezno.

Tinejdžerska prijateljstva – put prema bliskim odnosima

U tinejdžerskoj dobi prijateljstva se znatno mijenjaju u odnosu na prijateljstva u djetinjstvu. Mnogi tinejdžeri promijene prijatelje, jer im stari više „ne odgovaraju“, jer žele „širiti vidike“, a često i „eksperimentirati“ u odnosima s osobama koje su različite od onih s kojima su se družili do tada.

Naučite svog tinejdžera odgovornosti

Kako biste pomogli svom adolescentu da se nauči odgovornosti najvažnije je početi na vrijeme. No i ako ste napravili neke propuste još uvijek možete odgajati svog adolescenta u pravcu odgovornosti.

Moj zaljubljeni adolescent

Mudri roditelji nude svom zaljubljenom adolescentu prihvaćajući razgovor, podršku. Kada dvije mlade osobe koje su u razvoju započinju romantičnu vezu njihovi ciljevi, interesi i ideje o tome kako bi veza trebala izgledati se često razlikuju.

Kako biti podrška tinejdžeru u donošenju važnih odluka?

Podržavanje u donošenju odluka nije isto što i donošenje odluka umjesto njih, niti je to stav „Ti odluči po svome, a ako bude loših posljedica, ja ću se za to pobrinuti.“. Tinejdžeru možemo pomoći da njegov način donošenja odluke bude kvalitetniji, kroz nuđenje razgovora o nekoj temi, ali i kroz vlastiti primjer.

Znakovi psiholoških tegoba u adolescenciji

Iz pozicije roditelja vrlo je važno na vrijeme reagirati na znakove psihičkih problema kod vašeg adolescenta te prevenirati razvoj psihičkih bolesti. Razgovarajte sa svojim djetetom, slušajte i potražite odgovarajuću stručnu podršku. Potražite stručnu pomoć ukoliko vaš adolescent pokazuje neke od ovih znakova u ponašanju.

Alkohol i kockanje kod mladih

Mladi ljudi, kako bi se osjećali prihvaćenim od vršnjačke skupine, kako bi smanjili napetost, došli do zarade ili jednostavno, zbog uzbuđenja, piju alkohol i kockaju. Kad je u pitanju briga roditelja za mlade ljude, važno je da i roditelji postave jasne granice svojoj djeci u odnosu na kocku/alkohol i da pri tom budu dosljedni. Kako to napraviti, pročitajte više...