Telefon za psihološku pomoć 01/48 28 888 | radnim danom 10-22h
Internet savjetovalište: psiho.pomoc@tesa.hr

Članci za mlade

Poboljšaj svoju komunikaciju – JA poruka i asertivna poruka

Često ti se događa da ono što želiš reći nije ono što je druga osoba razumjela. Nauči komunikacijske tehnike koje mogu pozitivno utjecati na ishode tvojih razgovora. Komunikacijska tehnika koje značajno doprinosi da nas se bolje „čuje“ i razumije te smanjuje mogućnost sukoba je tzv. JA PORUKA.

Osjećaš li pritisak vršnjaka?

Pritisak vršnjaka je osjećaj pojedinca - stvaran ili zamišljen – da se mora ponašati kao grupa, s ciljem da učini nešto što ne želi (piće, pušenje, droga, krađa...) ili za što se ne osjeća spreman/spremna. Kakva su tvoja iskustva? Što učiniti?

POREMEĆAJI HRANJENJA što su, tko su najčešće oboljeli, kako se liječe?

Bojiš se dobivanja na težini, jako paziš na unos kalorija ili ti se čini da je tvoj odnos s hranom izvan kontrole? Osjećaš li se krivim/om i kažnjavaš se nakon jela? Možda si u riziku da razviješ poremećaj hranjenja. Nauči kako si pomoći.

Kako se osjećati bolje u svojoj koži?

Ako često misliš kako si najneprivlačnija osoba na planeti, da si debela/mršava, da imaš velika ili mala usta, prekovrčavu ili premalo kovrčavu kosu... ili nisi siguran u svoj izgled - pročitaj kako se bolje osjećati u svom tijelu!

Jesi li u riziku za razvoj alkoholizma?

Razmišljaš li ikad o rizicima pijenja alkoholnih pića? Znaš li nešto o mogućim rizicima za razvoj alkoholizma? Pročitaj više klikom na naslov...

Odluka u zadnji čas

Odluka o izboru zanimanja i srednje škole je jedna od značajnijih odluka koju mladi trebaju donijeti. Mladi su svjesni važnosti te odluke, te je u redu da u procesu njenog donošenja iskoriste sve moguće pomoći, savjete i informacije koje mogu dobiti!

Kako se nositi s ljutnjom?

Ako si prečesto ljut, presnažno i burno reagiraš, ljutnja traje dugo i prerasta u agresivnost ili remeti tvoje odnose i rad – znači kako imaš problema s ljutnjom.

Zašto bi trebao biti optimist?

Optimizam kao temeljni životni stav nudi značajne prednosti nad pesimizmom. Želiš li znati kakve i kako ga naučiti pročitaj cijeli tekst.

E pa dosta je više stresa!

Dobro suočavanje s teškoćama je ključan aspekt našeg psihičkog zdravlja. Brojni izazovi i promjene koji zahtijevaju prilagodbu mladih su značajan izvor stresa.

Neka vam se ispune najljepše želje!

Svi bismo željeli pozitivne promjene u svom životu, a pitanje je kako ih ostvariti. Želje su motori, motivatori ponašanja – koji pokreću da ih (pokušamo) ostvariti!