Imam 29 godina. Nedavno sam prekinula vezu koja je trajala skoro godinu dana. Razlog prekida je bila njegova pretjerana posesivnost, ljubomora i težak karakter. Teško je prihvatio prekid, te je prijetio nasiljem, te kako me neće pustiti. Sada me obasipa i vrijeđa porukama na  mobitel, a onda par dana iza plače na telefon da ne može bez mene  i šalje mi cvijeće. Ne znam kako da se postavim, da li da se pokušam naći s njime da mu objasnim ili što? Bojim se.

Uhođenje (eng. stalking) je ozbiljan i rasprostranjen problem prisutan u gotovo 10- 20% populacije. (gotovo 1od 10 žena je doživjela ovaj oblik nasilja). Opsesivno i neželjeno praćenje i prijetnje izazivaju strah u žrtvi, koja je u većini slučajeva ženskog spola.

Nasuprot stereotipnoj slici uhoditelja erotomana koji slijedi slavne – najčešći su uhoditelji bivši partneri (u čak polovici slučajeva veza je uključivala seksualnu komponentu ili ljubomoru)!

Uhođenje je povezano s nasiljem, ljubomorom i dominacijom partnera tijekom intimne veze.
Smiješani su u isto vrijeme i opsesivna žudnja za osobom i mržnja i ljutnja; mogu se jedne strane biti šarmantni, darivati, obasipati osobu lijepim riječima (ne bi li dobili što žele) – no vrlo brzo pokažu svoju agresivnost, ljutnju i prijete nasiljem kad ne dobiju ono što i kako žele od osobe.

Odrasli uhoditelji su tipično muškarci u dobi od 30-40godina, s različitim psihijatrijskim, kriminalnim ili problemima zloporabe droga. Česte su značajke – socijalna nekompetencija, izolacija i usamljenost, ali i patološki narcizam i agresivnost.

Nažalost, gotovo trećina slučajeva uhođenja povezana je s nasiljem. Teško je predvidjeti rizik, no čini se da je povezan s dobi ispod 30godina, nezavršena srednja škola, prethodna intimna veza (ako je žrtva prije imala intimni odnos sa uhoditeljem češće doživi tjelesno nasilje u odnosu na žrtvu koju slijedi stranac ili poznanik), motivacija za osvetom, poremećaji (psihotični, ličnosti), zloporaba supstanci, prijetnje žrtvi, kriminalna prošlost…

Ključne preporuke:

  • Vjerujte svom osjećaju straha,
  • Potražite stručnu pomoć,
  • Sačuvajte sve dokaze
  • Potrudite se ne ohrabriti ponašanje zlostavljača započinjanjem bilo kakvog kontakta s njim.
  • Potrebno je samo jednom – čvrsto, bez emocionalnosti, vrijeđanja i ponižavanja – jasno reći da ne želite daljnje kontakte. Pokušaji daljnjeg razjašnjavanja, smirivanja i uvjeravanja samo mogu pogoršati situaciju.
  • Vodite pojačano računa o sigurnosti.
  • Potražite pomoć službi za zaštitu žrtava nasilja.
  • Potražite podršku bližnjih i nemojte se sramiti i osjećati krivima za ponašanje bivšeg partnera.
  • Svakako izbjegnite pogrešno razmišljanje «on ne može bez  mene, to je fatalna ljubav, možda da pokušamo ponovno» – jer ovdje se ne radi o ljubavi!

Jadranka Orehovec, prof.psihologije

Psihološki centar TESA

(objavljeno u “Večernjakovoj ordinaciji”)