Telefon za psihološku pomoć 01/48 28 888 | radnim danom 10-22h
Internet savjetovalište: psiho.pomoc@tesa.hr

Psiho teme

Kako se nositi s neizvjesnošću?

Ovih dana našli smo se u teškim, neobičnim i neizvjesnim situacijama koje dovode do straha, strepnje, tjeskobe. Te su reakcije i osjećaji ljudski, ali ne nosi se svaka osoba jednako lako s njima. U tekstu donosimo nekoliko sugestija koje vam mogu pomoći u bezbolnijem nošenju sa neizvjesnošću trenutnih događaja.

Novogodišnje odluke

Novogodišnje odluke mogu biti samo prolazna ideja bez stvarnog utjecaja na život osobe. S druge strane mogu biti početak bitnih i željenih životnih promjena i poboljšanja. Kako ćete ih iskoristiti, za zabavu ili za dugotrajnu osobnu korist- na vama je. Znati kako bolje donijeti odluku povećava šansu da ih zbilja i provedete.

Asertivnost – naučite se zalagati za sebe

Imate dojam da previše popuštate drugima ili se prečesto ljutite i govore vam da ste agresivni. Komunikacijska vještina koja vam može pomoći je ASERTIVNOST i može se naučiti.

Rješavanje sukoba u bliskim odnosima

Bliski odnosi često su opterećeni sukobima. Sukobi nastaju iz mnogih razloga i nekad vode prema kvalitetnijim odnosima u kojima su obje strane više zadovoljne. No, nekad ne vode nikud i postaju sami sebi razlog. Naučite kako dolazi do sukoba i kako ih rješavati na kvalitetan način.

Odluka u zadnji čas

Odluka o izboru zanimanja i srednje škole je jedna od značajnijih odluka koju mladi trebaju donijeti. Mladi su svjesni važnosti te odluke, te je u redu da u procesu njenog donošenja iskoriste sve moguće pomoći, savjete i informacije koje mogu dobiti!

Ne mogu kontrolirati ljutnju

Ljutnja je snažan osjećaj koji se javlja kad doživljavamo prepreke prema onome kako smo zamislili da naš život treba izgledati. Može biti korisna i motivirati na prevazilaženje prepreka i ostvarivanje ciljeva. No, može i remetiti kvalitetu naših odnosa! Stoga je izuzetno važno naučiti upravljati njome umjesto da ona kontrolira nas. Naučite kako.

Pomoć suicidalnim osobama – Što možemo napraviti?

Svake minute u svijetu dvije osobe izvrše suicid! Na ovo treba dodati i pokušaje suicida. Bliski ljudi šokirani su događajem te se pitaju jesu li mogli prepoznati osobu u riziku od suicida i pomoći joj. Postoje određeni čimbenici rizika te postupci kojima možemo pomoći sebi i drugima.

Kako se zaštiti od uhođenja bivšeg partnera?

Uhođenje (eng. stalking) je ozbiljan i rasprostranjen problem prisutan u gotovo 10- 20% populacije. Opsesivno i neželjeno praćenje i prijetnje izazivaju strah u žrtvi, koja je u većini slučajeva ženskog spola. Nasuprot stereotipnoj slici uhoditelja erotomana koji slijedi slavne - najčešći su uhoditelji bivši partneri.

Stres i promjene

Mentalno zdravlje osobe povezano je s njenim sposobnostima da se adaptira, i da se nosi s promjenama i stresom. Iako stres uglavnom doživljavamo kao negativan, on je normalan i prirodan odgovor ljudskog sustava. Zapravo, umjerene količine stresa mogu biti korisne, kao pokretači rasta i razvoja.

Kako razgovarati s mladima?

Dobar odnos adolescenta i odrasle osobe je snažan zaštitni čimbenik za pojavu raznih problema u životu mladih. Uslijed razvojnih promjena u ovoj dobi se neminovno mijenja i priroda međusobne komunikacije. Odrasli se treba prilagoditi tim promjenama...